fbpx

Duurzaamheid

Our goal is to get a smile on their faces !

Verantwoordelijk voor het milieu én sociaal

Onze leverancier van T-shirts en sweaters is GOTS gecertificeerd. We vinden het belangrijk dat onze producten ‘eerlijk’ worden gemaakt zodat de mensen die buiten Europa aan dit product hebben gewerkt  een leefbaar loon hebben en hun kinderen bijvoorbeeld naar school kunnen sturen. Niet alleen het textiel is gecertificeerd maar ook de bedrukking en dat is best bijzonder!

Maar wat houdt dat eigenlijk in, GOTS gecertificeerd?

GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’. Kort samengevat houdt GOTS-certificering in:

  • Producten moeten ten minste 70% uit biologisch materiaal bestaan.
  • Producten bevatten nooit schadelijke chemicaliën die te vinden zijn in conventionele textielproductie.
  • De lonen en aantal werkuren voldoen op zijn minst aan de nationale wettelijke vereisten..
  • De arbeidsomstandigheden moeten veilig zijn (geen discriminatie, kinderarbeid,  dwangarbeid,  fysieke mishandeling of andere vormen van intimidatie).
  • De gehele keten, van het oogsten van de grondstoffen tot en met de distributie moet geverifieerd zijn.
  • Ook de details op de kleding, zoals knopen, garen en ritsen en zeker ook bedrukkingen moeten voldoen aan de eisen van GOTS.
  • De faciliteiten worden fysiek geïnspecteerd om te controleren of de gestelde normen worden nageleefd.
  • Controles worden uitgevoerd door onafhankelijke bedrijven zoals bijvoorbeeld Control Union.
  • Om zeker te weten of een leverancier GOTS gecertificeerd is kun je de website van GOTS checken op naam/certificering code

Wil je meer weten over GOTS? Klik dan hier

De prints van Zebrasaurus

De producten van Zebrasaurus worden in Nederland gedrukt. De zeefdruk inkten die worden gebruikt voor ons artwork zijn water gedragen, zij bevatten nauwelijks tot geen oplosmiddelen en zijn GOTS gecertificeerd. Hierdoor komen er tijdens en na het drukproces nauwelijks schadelijke stoffen vrij. Zowel de  inkten als druk emulsie bevatten geen dierlijke bestanddelen en zijn dus vegan.

De slijtvastheid van deze watergedragen inkten is volledig gelijk aan die van de milieubelastende plastisol inkten, die door veruit de meeste textieldrukkers worden gebruikt. De plastisol inkten bevatten pvc en weekmakers en zijn vergelijkbaar met vloeibaar plastic. Ze zijn makkelijker te verwerken voor de zeefdrukker, maar leveren helaas veel schade aan het milieu. Niet alleen door de schadelijke stoffen in de inkten zelf, maar ook door de oplosmiddelhoudende schoonmaakproducten waarmee de zeven na het drukken moeten worden schoongemaakt.

‘Am I too small for you ? Pass me on!’

A heart for clothes…

De kledingindustrie is na de olie industrie,  de op één na grootste vervuiler van de wereld dus we moeten bewuster kopen en consumeren. Het label “Am I too small for you? Pass me on” moedigt aan dit duurzame kledingstuk door te geven aan een ander kindje. En wie weet daarna nog een, want met de juiste zorg kan kleding langer mee gaan! Bovendien zien we kleding dan ook niet alleen als iets wat je aantrekt, we zien het als een verlenging van jezelf en daar mag goed voor gezorgd worden!